ابهامات صادرات و سکوت گمرک برای آرد


گمرک ایران تا الان جوابی برای ابهامات صادرات آرد از محل ورود موقت گندم وارداتی ارائه نکرده است، میبایستی در منتظر اقدامات نهادهای نظارتی و گزارشهای مربوطه ماند.
بر اساس صورت‌جلسه گمرک غرب تهران، یک شرکت فعال در حوزه تولید آرد در سال 1397 طی 8 فقره پروانه ورود موقت اقدام به ورود موقت 6هزار تن گندم و در همان برهه طی 128 فقره پروانه صادراتی و از محل ورود موقت مبادرت به صادرات 11هزار تن آرد کرده است، که با کسر مقدار کالای ورود موقت از مقدار کل صادرات انجام‌شده مشخص گردید که مقدار 5هزار تن آرد را بدون داشتن مجوز ورود موقت صادر کرده است.

طی سالهای 98 و 99 طی 9 فقره پروانه ورود موقت اقدام به ورود موقت 3.8هزار تن گندم نموده است. اما طی 265 فقره پروانه صادراتی و از محل ورود موقت مبادرت به صادرات 32هزار تن آرد کرده است، به این ترتیب با کسر کالای ورود موقت از کل کالای صادرشده 28هزار تن آرد بدون مجوز صادر شده است،

لذا به‌دلیل ارائه اسناد خلاف‌واقع به گمرک و به‌استناد بند خ ماده 113 قانون امور گمرکی مجموعاً قاچاق 33هزار تن آرد از نوع مجاز مشروط محرز گردید.

اما با وجود انتشار این مطلب در رسانه‌ها در طی 10 روز گذشته گمرک ایران هنوز هیچ نوع توضیحی در این خصوص موضوع قاچاق آرد ارائه نکرده است.

پیگیریها نشان می‌دهد، در ابتدای سالهای دهه 90 نیز موضوع ورود موقت به یکی از چالشهای گمرک تبدیل شده بود اما ظاهرا اقدامات اصلاحی برای رفع نقایص سامانه ورود موقت انجام نشده است.

از سوی دیگر گمرک ایران بایستی به صورت مشخص به این سوال پاسخ دهد که چه حجمی از دیتای قابل اتکا در خصوص ورود موقت و صادرات نهایی کامل کالاهای مربوطه را در اختیار دارد.

همچنین با توجه به اهمیت قابل توجه موضوع باید نمونه‌های پیشین این نوع تخلف اعلام شده تا براورد درستی از صدمات وارد شده از ضعف مربوط به این قسمت انجام شود.

به عنوان سوال چهارم نیز این موضوع مطرح شده که اگر همین امروز به یک گزارش کلی از وضعیت ورود موقت نیاز باشد سامانه مربوطه امکان تقاطع گیری و ارائه جزئیات مستندات ورود موقت و صادرات نهایی را در اختیار دارد و یا بایستی از گمرکات اجرایی استعلام گرفته شود؟

در آخرین سوال هم این موضوع مطرح است که بازرسی وزارت اقتصاد که اخیرا به این پرونده ورود داشته چه نتیجه‌ای در این خصوص دریافت کرده است؟

آرد یک کالای استراتژیک برای کشور محسوب می‌شود و اگر صادرکننده‌ای قصد صادرات و خروج این محصول را داشته باشد چه از محل ورود موقت و چه از محل بورس کالا(آرد غیر یارانه‌ای) باید در همان زمان انجام تشریفات گمرکی مستندات لازم در خصوص محل تامین کالا را ارائه کند.

منبع :اقتصاد آنلاین