تامین ماشین آلات معدنی، چالشی برای حوزه کاری صنایع معدنی


به گزارش اخبارفلزات، حسن حسینقلی گفت: افرادی که در صنایع معدنی مشغول به کار هستند بدون ماشین آلات نمی‌توانند فعالیتی داشته باشند، اولین مشکل آن‌ها این است که باید بتوانند ماشین آلات نو یا دسته دوم بخرند، دومین مشکل تامین قطعات برای تعمیرات و نگهداری ماشین آلات است و سومین مورد هم ارائه سرویس خدمات پس از فروش است.

وی افزود: در این بخش افرادی واردکننده ماشین آلات هستند و پس از مونتاژ در داخل کشور به فروش می‌رسانند، اما مشکل اینجاست که مثلا ماشینی را یک و نیم میلیارد تومان خریداری می‌کنند، اما چهار و نیم میلیارد تومان می‌فروشند.

حسینقلی اضافه کرد: اگر بخواهیم ماشین آلات معدنی را تقسیم بندی کنیم حداقل بیست نوع ماشین داریم و هر کدام اندازه‌های مختلفی دارند به طور مثال یک لودر یا بولدوزر یا بیل مکانیکی از چند جز تشکیل شده است که قسمتی از آن موتور ماشین معدنی است، حال سوال پیش می‌آید که شرکت‌هایی که تولیدکننده هستند چه نوع موتورهایی در چه اندازه‌ای تولید می‌کنند و جواب این است که هیچ شرکتی، موتور تولید نمی‌کند، زیرا که تولید موتور تابع عواملی است مانند شرایط تولید، اندازه‌ها و میزان تولید.

نائب رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران در ادامه گفت: به طور مثال اگر ۲۰ هزار دستگاه ماشین آلات معدنی نیاز روز باشد و اگر بخواهیم سالی دو تا سه هزار دستگاه تولید کنیم این تعداد ماشین تقسیم می‌شود به انواع مختلف ماشین‌ آلات‌ معدنی مثل بولدوزر که این نوع ماشین نیز مدل‌های مختلفی دارد که با توجه به کارکرد آن موتور خاص خود را دارد.

وی گفت: اگر شرکتی مدعی تولید موتور است باید حداقل ۴۰ نوع موتور مختلف برای ماشین آلات معدنی تولید کند، زیرا یک نوع موتور تولید نمی‌شود و باید صرفه اقتصادی بواسطه میزان تولید داشته باشد و هیچ گاه برای تولید ۵۰۰ دستگاه موتور خط تولید ایجاد نمی‌کنند و فقط شرکت‌های بزرگ در دنیا هستند که موتور تولید می‌کنند، به طور مثال شرکت کوماتسو هم قطعات هیدرولیک را از شرکت هیتاچی خریداری می‌کند.

وی اظهار داشت: شرکت‌های تولیدکننده ماشین آلات معدنی که مدعی تولید ماشین آلات معدنی هستند نمی‌توانند به صورت کامل ماشین آلات تولید کنند حداکثر میتوانند شاسی تولید می‌کنند که درصدی از تولید را شامل نمی‌شود.

حسینقلی تصریح کرد: تولیدکنندگان مدعی تولید به صورت غیر واقعی هستند و درباره تولیداتشان جوسازی می‌کنند مثلا به شرکت هپکو سفارش ۱۰ دستگاه ماشین آلات معدنی دادیم و زمان تحویل را جویا شدیم که در جواب ۷ ماه مدت زمان قرار دادند با سه برابر قیمت بازار این در حالی است که می‌توانیم با هزینه کمتر ماشین آلات وارد کنیم.

وی افزود: در چهار سال گذشته بر اساس سیاست‌ها، ورود ماشین آلات معدنی ممنوع شد و تبعات این اقدام تا الان گریبانگیر تولیدکنندگان است، زیرا که نمی‌توان با بیل و کلنگ مواد معدنی را استخراج کرد و در طرف دیگر ماجرا، دولت قرار دارد و وظیفه دولت تنظیم رابطه تولیدکننده صنایع معدنی با واردکنندگان یا تولیدکنندگان ماشین آلات معدنی است و نخستین اقدام دولت ممنوعیت واردات ماشین آلات بود و توصیه به حمایت از تولیدات داخلی و متاسفانه تولید داخلی هم که نداریم.

نائب رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران در ادامه گفت: دولت به جای حل اصل ماجرا به حواشی می‌پردازد، قانونی به نام خودرو وجود دارد که این طور تعریف شده سواری، اتوبوس، مینی بوس، کامیون، کامیونت و ماشین آلات راهسازی و اگر دولت بگوید ممنوعیت واردات خودرو داریم همه این موارد را شامل می‌شود و موضوع واردات ماشین آلات معدنی درگیر این قانون شد این موضوع درحالی است که بر اساس ماده ۱۰۹ و ۱۱۰ معادن، واردات ماشین آلات معدنی آ‎زاد است و ضوابط مختص به خود را دارد که باید سن ماشین آلات معدنی زیر ۵ سال باشد که رایزنی کردیم و به ۱۰ سال تبدیل کردیم و همان هم اجرایی نشد.

وی در ادامه گفت:به شرایط موجود اعتراض داشتیم و گفتیم تولیدکنندگان صنایع معدنی برای فعالیت هایشان احتیاج به ماشین آلات دارند و در صورت تامین نشدن تجهیزات، تولیدات آن‌ها نزول خواهد کرد و اجازه خواستیم که حداقل ماشین آلات معدنی دسته دوم وارد کنیم، زیرا پولی برای واردات ماشین آلات نو نداریم.

نائب رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران در ادامه افزود: اگر می‌خواستیم ماشین آلات هم وارد کنیم بر اساس ماده ۱۱۹ قانون گمرکی از معافیت مالیاتی استفاده می‌کردیم و متاسفانه امسال در مجلس شورای اسلامی این مورد هم لغو شد.

منبع :اخبار فلزات