رنج مرز ملی پرویزخان از کمبود امکانات زیرساختی و رفاهی
قصرشیرین- ایرنا- مرز رسمی پرویزخان با قدمتی ۲۲ ساله و سابقهای درخشان در کار صادرات نقشی مهم و راهبردی در اقتصاد کشور دارد که باوجود درخشش آن از بُعد اقتصادی هنوز هم به لحاظ زیرساختی با مشکلات فراوانی روبرو است.
مرز رسمی پرویزخان بزرگترین شاهراه اقتصادی کشورمان به عراق در شهرستان قصرشیرین واقع شده که از اواخر سال ۷۶ به صورت رسمی راه اندازی شد و در این سال ها همواره اصلیترین و مهمترین معبر مرزی کشورمان برای صادرات کالاهای غیرنفتی به عراق بوده است.
مرز رسمی پرویزخان هم مرز با اقلیم کردستان عراق و در همسایگی استان سلیمانیه قرار دارد که اکنون عمده کالاهای صادراتی از مرز رسمی پرویزخان قصرشیرین با مناطق کردنشین عراق به ویژه شهرهای کلار، سلیمانیه، موصل، خانقین و کرکوک در بخش مرکزی این کشور انجام میشود.
نزدیکی فرهنگ ۲ منطقه مرزی استان کرمانشاه و سلیمانیه عراق به دلیل هم زبان بودن از مهمترین عوامل رونق اقتصادی و تجاری این مرز رسمی است.
پرویزخان اکنون یکی از مرزهای راهبردی و مهم کشور است که بیشترین میزان صادرات غیرنفتی کشورمان به عراق را به خود اختصاص داده و نقش کلیدی و حیاتی در جذب بازار این کشور همسایه دارد.
مرز پرویزخان که در مسیر راه ابریشم قرار دارد، نزدیکترین راه ارتباطی از طریق عراق و سوریه به طول ۹۰۰ کیلومتر به کشورهای اروپایی است و در زمان کنونی که کشور عراق در زمینه زیرساختها و اقتصاد وضعیت خوبی ندارد بهترین مسیر برای سرمایهگذاری در این کشور و کردستان عراق است.
روزانه ۸۰۰ تا یک هزار و ۲۰۰ دستگاه کامیون کالاهای صادراتی از مرز رسمی پرویزخان به اقلیم کردستان عراق صادر و به طور میانگین ۶۰۰ دستگاه تانکر سوخترسان عراقی و ایرانی از مبدا اقلیم کردستان عراق از طریق مرز رسمی پرویزخان به مقصد بنادر جنوبی کشورمان، وارد خاک جمهوری اسلامی ایران میشود.
صادرات بیش از ۲ میلیارد دلار کالا از مرز پرویزخان به عراق
فرماندار قصرشیرین گفت: از ابتدای امسال تا پایان آذر ماه ۲ میلیارد و ۴۷۴ میلیون و ۲۷۵ هزار دلار کالا به ارزش وزنی ۲ میلیارد و ۱۷۵ میلیون و ۴۰۳ هزار کیلوگرم از مرز رسمی پرویزخان به عراق صادر شده است.
مرادعلی تاتار در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، سیمان خاکستری، کیک و بیسکویت، کولر آبی، هندوانه، لبنیات، لوازم ساختمانی و میوه و تره بار را از انواع کالاهای صادراتی به عراق نام برد.
کمبود امکانات رفاهی و زیرساختی در نگین درخشان اقتصاد منطقه
مرز رسمی پرویزخان یا به تعبیر بهتر نگین درخشان اقتصاد منطقه هنوز هم به لحاظ امکانات رفاهی و اولیه و زیرساختهای مناسب برای تردد مسافر و یا صادرات کالا رنج می برد اگرچه در سال های اخیر به همت مسوولان اقداماتی در این خصوص صورت گرفته و آغاز شده اما برخی نابسامانیها در این مرز رسمی وجود دارد.
پرویزخان در ابتدای تاسیس و راه اندازی سه هکتار وسعت داشت و در قالب یک بازارچه مرزی فعالیت می کرد که با رسمی شدن این مرز و اجرای طرح جامع توسعه آن اینک به ۳۷۵ هکتار وسعت رسیده است و از این رو متناسب با این توسعه نیز باید ظرفیت ها و زیرساخت های آن گسترش یابد.
در طول سال های اخیر محوطهسازی و تسطیح این مرز رسمی از سوی سازمان همیاری شهرداری استان کرمانشاه انجام شد اما با واگذاری مرز رسمی طبق قانون به گمرک اینک پیمانکار در حال ساخت و ساز در این مرز است.
اگرچه پایانههای مسافری و تجاری در مرز رسمی پرویزخان در سال های گذشته ساخته شده اما نبود استراحتگاه مناسب برای کارگران و رانندگان فعال در مرز رسمی پرویزخان و همچنین وجود سرویسهای بهداشتی متناسب با جمعیت و همچنین نمازخانه و اغذیه فروشی و پارکینگ برای استقرار خودروها از دردهای این مرز رسمی است که هنوز با گذشت سالها التیام نیافته است.
کمبود آبخوری و آبسردکن در این محوطه (تخلیه و بارگیری)، باعث شده کارگران و رانندگان کامیون ها هر روز مشکلات بسیاری را پیش روی خود داشته باشند.
در محوطه مرز رسمی پرویزخان، خیابانهایی ایجاد شده که باوجود داشتن فضای کافی، هنوز معابر، برای تردد آسان کامیونها و افراد پیاده ساماندهی نشده و صدای ناهنجار بوق کامیونها و ترافیک، غیرقابل تحمل است و بخصوص در تابستانها با گرمای طاقت فرسا نبوده سازههایی مناسب و امکانات استراحتگاهی بخصوص برای کارگران و رانندگان و همچنین نبود امکانات رفاهی در توقفگاههای ایجاد شده در مرز شرایط نامناسبی را برای فعالان این مرز که در جهاد اقتصادی پیشقراول هستند، ایجاد کرده است.
نبود دفاتر تجاری برای تجار در مرز و همچنین جابجایی چندین باره غرفه های اغذیه فروشانی که به شکل سنتی به ارایه خدمات به رانندگان و کارگران و فعالان در مرز می پردازند از دیگر دردهای التیام نیافته این مرز رسمی است.
بی نظمی در استقرار کامیون ها و تریلرهای حامل کالاهای صادراتی، صف های طویل مراجعان در مقابل باجه های گمرک، پایانه، مدیریت بازارچه، گذرنامه به علت کمبود نیروی انسانی برای تسریع در خدمات رسانی همه و همه از مشکلاتی است که اگر به این مرز بین المللی سری بزنی در نگاه اول متوجه آن میشوید.
با همت استاندار کرمانشاه و پیگیریهای مسوولان در طول ۲ سال اخیر جاده ورودی مرز رسمی پرویزخان که آسفالت نبود بهسازی و آسفالت شد و در حاشیه جاده ورودی نیز پارکینگهایی برای استقرار خودروها تسطیح و ایجاد شده که نیازمند ایجاد امکانات رفاهی است.
اجرای طرح جامع پرویزخان با ۷۰ میلیارد تومان
عملیات اجرایی طرح جامع گمرک پرویزخان با حضور رییس کل گمرک کشور، استاندار کرمانشاه و جمعی از مسوولان در هشتم اسفندماه پارسال آغاز شد که با پیگیریهای انجام شده این طرح که بزرگترین طرح گمرک ایران از نظر ارزش ریالی است با ۷۰ میلیارد تومان در این مرز مهم و راهبردی اجرایی شد.
فرماندار قصرشیرین گفت: با آغاز اجرای طرح جامع توسعه پرویزخان امکاناتی در خور و شان یک مرز رسمی قرار است طی سه سال در این مرز رسمی ایجاد شود.
مرادعلی تاتار افزود: این طرح به دلیل اینکه یک طرح عملیاتی بسیار بزرگ است طی ۲ مرحله انجام می شود و عملیات اجرایی مرحله اول آن با بیش از ۳۵ میلیارد تومان ۱۰ ماهی میشود که شروع شده است.
او اظهارداشت: اجرای کامل طرح جامع پرویزخان ۲ تا سه سال طول میکشد و در این طرح ساختمان گمرک، سردخانه، انبار، پارکینگ، محل استقرار تجار و محل ترانزیت سوخت نیز جانمایی و پیش بینی شده است.
نماینده عالی دولت در قصرشیرین عنوان کرد: در طرح جامع گمرک پرویزخان تمام زیرساختها و نیازهای بلندمدت این گمرک از جمله محوطهسازی، راه ورودی و خروجی، فیبرنوری، فاضلاب، آب و برق و امکانات رفاهی در نظر گرفته شده است.
ضعیف عمل کردن پیمانکار اجرای طرح جامع
فرماندار قصرشیرین گفت: با وجود ۱۰ ماه از روند اجرای این طرح اما متاسفانه با کم کاری پیمانکار عملیات اجرایی آن کمتر از ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و این محرز است که در این قضیه پیمانکار ضعیف عمل کرده است.
تاتار افزود: قرار شد که ظرف یک ماه کار سریع انجام گیرد و سهلانکاری و کوتاهی در این زمینه نیز پذیرفتنی نخواهد بود.
او ادامه داد: همچنین با توجه به اینکه محل فعالیت غرفهها و دستفروشانی که خدمات را به فعالان در مرز ارایه می کردند در وسط محوطه گمرک و با مدیریت فرمانداری و ظرف یک هفته با محوریت فرمانداری، گمرک، مرزبانی و سازمان همیاری شهرداری به ورودی محل مرز انتقال یابد.
وی در خصوص افزایش صادرات گفت: هم اکنون روزهای جمعه نیز صادرات انجام میشود و در مواردی نیز برخی کالاها که نیاز به تخلیه ندارد به صورت حمل یکسره به عراق منتقل میشود و این در راستای تسهیل در امر صادرات است.
ضعف پیمانکار اجرای طرح جامع توسعه پرویزخان طوری بوده که هوشنگ بازوند استاندار کرمانشاه روز شنبه هفته جاری در نشست کارگروه صادرات غیرنفتی که در استانداری کرمانشاه با اعتراض به روند پیشرفت فیزیکی اجرای آن، اظهارداشت: تاخیر و بهانهگیری پیمانکار برای اجرای پروژه به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست.
نماینده عالی دولت در استان کرمانشاه گفت: برنامه زمانبندی سامان دهی مرز پرویزخان تا هفته آینده مشخص شود تا بتوانیم برای این مرز بهتر تصمیم بگیریم.
وی همچنین در این نشست گفت: تا ۱۰ روز آینده ساز و کار مورد نیاز برای صادرات اقلام کشاورزی در مرزها انجام شود تا شاهد متضرر شدن تجار نباشیم.
وی افزود: صادرات ما با کشور عراق چندان هماهنگ نیست و کالاها براساس نیاز این کشور صادر نمیشود که اتاق بازرگانی باید در این زمینه به صورت جدی وارد شود و هماهنگی لازم را ایجاد کند.
استاندار کرمانشاه با اشاره به استقبال سرمایهگذاران برای حضور در مرز گفت: سرمایهگذاران بسیاری برای حضور در مرز به ویژه برای ایجاد سردخانه اعلام آمادگی کردهاند اما چون سازمان همیاری شهرداری تاکنون طرح جامع خود را تکمیل نکرده است، نمی توانند طرح های خود را اجرایی کنند.
بازوند با تاکید بر اینکه نباید با دردسرسازی سرمایهگذاران را منصرف و فرصت سوزی کنیم، گفت: ارگان های مربوطه موانع حضور سرمایهگذاران در مرزها را هرچه سریع تر بردارند.
ارتقای وضعیت معیشت مرزنشینان از دلایل اصلی ایجاد مرز رسمی پرویزخان
مرز رسمی پرویزخان در سال ۷۶ با هدف ایجاد بستر مناسب اشتغال مرزنشینان و افزایش و بهبود وضعیت معیشتی آنان راه اندازی شد، اما این فرصت مطلوب هنوز نتوانسته در شان یک مرزی رسمی است تغییر محسوسی در وضعیت معیشتی مرزنشینان و به ویژه کارگران ایجاد کند.
هم اکنون حدود ۲ هزار کارگر به صورت پاره وقت در بخش تخلیه و بارگیری این مرز رسمی فعالیت دارند که البته دستمزد ناچیزی دریافت میکنند ولی شرایط بسیار سختی را بدون داشتن ایمنی کار میگذرانند.
کارگران در قالب یک شرکت ساماندهی شده و شرکت متولی دستمزد و همچنین ارایه خدمات بیمه ای به آنان است که البته با ورود مسوولان به تازگی تا حدودی مشکلات بخش بیمهای کارگران رفع شده هرچند هنوز هم تا ایدهآلها فاصله دارد.
کارگران بدون هرگونه آموزشی برای خالی کردن بارها اقدام می کنند و به لحاظ جسمی نیز آسیب های فراوانی می بینند اما بازهم با این وضعیت با توجه به نبود شرایط مطلوب اشتغال به این وضعیت راضی هستند و از اینکه میتوانند با کارگری بسیار سخت آن هم در سرما و گرمای غیرقابل تحمل تابستان نانی حلال بر سفره زن و بچه هاشان ببرند راضی هستند.
فرماندار قصرشیرین گفت: قرار شده برای تمامی فعالان بخش کارگری کارت صادر شود تا هیچ کارگر متفرقهای بدون کارت به محوطه بازارچه ورود نکند و همچنین برای وضعیت بهتر آنها نیز اقداماتی صورت گرفته است.
امید است با ورود جدی مسوولان مرز رسمی پرویزخان به جایگاه واقعی خود برسد و شاهد تحقق وعده مسوولان برای بهبود وضعیت این مرز بین المللی در خور شان جمهوری اسلامی ایران باشیم که این مهم باعث رفع مشکلات موجود، افزایش صادرات و گسترش مبادلات مرزی و ورود سرمایهگذاران بخش خصوصی برای ارتقای آن بیش از پیش خواهیم بود.
منبع :خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران