قاچاق از مناطق آزاد بخاطر کمکاری گمرک ایجاد شده است
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی پایش، در برنامه «پایش» 12 آذرماه، موضوع «عملکرد مناطق آزاد اقتصادی»، نقد و بررسی شد.
مرتضی بانک مشاور رئیس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد، با بیان اینکه مناطق آزاد منشا اصلی قاچاق نیست، افزود: قاچاق تعریف خاص خود را دارد. براساس قانون ورود کالا به مناطق آزاد، باید بدون هیچ حق گمرکی باشد. بنابراین نمی توان ورود کالا به این مناطق را قاچاق تلقی کرد.
وی گفت: مشکلی که الان وجود دارد این است که چرا ورد کالا به این مناطق آزاد است. در حال حاضر کالاها از دبی وارد کشور می شود، ما در مناطق آزاد به دنبال این هستیم که کالاها به جای دبی وارد مناطق آزاد شود. اما در حال حاضر اینگونه نیست و امارات از این فرصت استفاده نموده است.
مرتضی بانک با بیان اینکه قانونگذار برای تغییر جهت گیری فوق، مزایایی را به مناطق آزاد داده، افزود: تبلیغات منفی در مورد مناطق آزاد شده است. علی رغم اینکه کالا می تواند بدون هیچ گونه محدودیتی وارد مناطق آزاد شود اما برای جلوگیری از قاچاق اقداماتی صورت گرفته است.
مشاور رئیس جمهور ادامه داد: اولین اقدام اتصال سیستم گمرک کشور به سیستم گمرک منطقه آزاد بود. گمرک از ورودی کالا به مناطق آزاد اطلاع دارد. البته به دلیل شرایط خاص کشور، ثبت سفارش نیز برای ورود کالا به مناطق آزاد راه اندازی شد. بدین ترتیب چندین مانع برای جلوگیری قاچاق از مناطق آزاد به کشور ایجاد شده است.
بانک افزود: 10 درصد قاچاق از مناطق آزاد است و این نشان می دهد مناطق آزاد مبدا قاچاق نیستند. در مورد مناطق ویژه باید گفت که بحث آن با مناطق آزاد جداست و مناطق ویژه مختص شرکت های تولیدی و صنعتی است.
این مسئول دولتی بیان کرد: مشکل قاچاق از مناطق آزاد، ربطی به این مناطق ندارد و مشکل از گمرک کشور است. کل واردات مناطق آزاد در سال حدودا یک میلیارد و دویست میلیون دلار بوده که بخشی از آن نیز ماشین آلات صنعتی است. قرار نیست همه این کالاها صادر شود چون مواد اولیه نیز در بین این کالاها است.
بانک گفت: 1800 واحد صنعتی در مناطق آزاد کشور مشغول به فعالیت هستند و مواد اولیه آنها نیز از همین مناطق تامین می شود. از یک میلیارد و دویست میلیون دلار واردات، حدود 600 میلیون دلار آن مربوط به بازرگانان است یعنی کالایی که امکان ورود به سرزمین اصلی دارد این میزان است.
وی گفت: در سال 10 میلیون تا 13 میلیون نفر وارد مناطق آزاد می شوند. اگر این تعداد افراد به کشورهای خارجی سفر کنند و از آنجا کالا خریداری نمایند، حجم گسترده ای ارز از کشور خارج می شود. باید برای گردشگری در کشور برنامه داشت وگرنه این تعداد مسافر به کشورهای همسایه می روند.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد ادامه داد: در 8 ماهه سال 98، کل واردات مناطق آزاد 800 میلیون دلار بوده است. طی 6 سال اخیر کل صادرات غیر نفتی از مناطق آزاد و ویژه کشور، 161 میلیارد دلار و کل واردات در این مناطق نیز در این دوره زمانی 40 میلیارد دلار بوده است.
بانک در پایان افزود: سرمایه گذاری خارجی در مناطق آزاد طی 6 سال اخیر یک و نیم میلیارد دلار و در مناطق ویژه 3 میلیارد دلار بوده است. باید برای اقتصاد کشور زیر ساخت های مناسب را فراهم آورد. سرمایه گذار داخلی در مناطق آزاد در دوران تحریم افزایش داشته است که خود نشان دهنده توجه به رونق تولید است. پیش بینی می شود امسال 11 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری داخلی در این مناطق انجام شود.
منبع :خبرگزاری فارس