پیمان پولی دوجانبه میان ایران و سایر کشورها تقویت می‌شود

چهارمین نشست رئیس‌کل بانک مرکزی با صاحبان دیدگاه‌های مختلف اقتصادی به‌منظور همفکری درباره مسائل مرتبط با بانک مرکزی و اقتصاد کشور صبح امروز برگزار شد.


ضرورت اصلاح نظام پولی و بانکی کشور و افزایش استقلال بانک مرکزی، لزوم برنامه‌ریزی برای کنترل نقدینگی و تعدیل تدریجی نرخ سپرده‌های بانکی، جلوگیری از رکود، اهمیت برآورد درست درآمد ناشی از صادرات نفت در لایحه بودجه کل کشور و حرکت به سمت تک‌نرخی شدن ارز، واگذاری بنگاه‌های اقتصادی بانک‌ها ازجمله مهم‌ترین موضوعاتی بود که در جلسه امروز اقتصاددانان با رئیس‌کل بانک مرکزی بحث و بررسی شد.

 عبدالناصر همتی رئیس‌کل بانک مرکزی در ابتدای این جلسه ضمن اشاره به مشکلات و موانع پیش روی اقتصاد کشور، اقدام‌های انجام‌شده توسط بانک مرکزی در چهارماهه گذشته را تشریح کرد. وی  با اشاره به برگشت تدریجی ارز ناشی از صادرات به چرخه اقتصادی کشور اظهار داشت: با توجه به روند کاهشی قیمت ارز امیدوارم با ارائه ارزهای بیشتر آنها دوچرخه اقتصاد واردات موردنیاز تولید کشور با نرخ‌های پایین‌تر ارز تأمین شود.
رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به تعیین سقف برای تراکنش‌های کارت‌های بانکی گفت: در هیچ جای دنیا با استفاده از کارت‌های بدهی (Debit card) و دستگاه کارت‌خوان، نمی‌توان مبالغ کلان جابه‌جا کرد.

همتی در ادامه افزود: ظهر نویسی چک‌های تضمین‌شده و در وجه حامل بودن آنها باعث ایجاد فضای غیر شفاف در معاملات بود و نظارت بانک مرکزی و سازمان مالیاتی بر تبادلات تجاری را منتفی می‌کرد که این مشکلات با توجه به مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا، توسط بانک مرکزی برطرف شد.

همتی، آغاز به کار کانال‌های مالی ایران با چندین کشور و حذف دلار از تبادلات تجاری ایران با آن کشورها را اقدام مهمی در حوزه تحریم مالی ایران توصیف کرد و افزود: عملاً بین ایران و برخی از کشورها پیمان پولی دوجانبه ایجادشده است و در آینده این موضوع تقویت می‌شود. رئیس‌کل بانک مرکزی در ادامه به موضوع مداخله هدفمند و هوشمندانه در بازار ارز و همچنین تأمین نیازهای ارزی تولیدکنندگان و تأمین کامل نیاز کالاهای اساسی و دارو اشاره کرد.

در ادامه این نشست اقتصاددانان ضمن کارآمد خواندن اقدامات اخیر بانک مرکزی در حوزه سیاست‌های پولی و بانکی که منجر به ایجاد شفافیت و کاهش قیمت ارز شده است، بر ادامه و توسعه این سیاست‌ها و اقدامات تکمیلی دیگر تأکید کردند.

همچنین ضرورت اصلاح نظام پولی و بانکی کشور و افزایش استقلال بانک مرکزی، لزوم برنامه‌ریزی برای کنترل نقدینگی و تعدیل تدریجی نرخ سپرده‌های بانکی، جلوگیری از رکود، اهمیت برآورد درست درآمد ناشی از صادرات نفت در لایحه بودجه کل کشور و حرکت به سمت تک‌نرخی شدن ارز، واگذاری بنگاه‌های اقتصادی بانک‌ها، ضرورت هدف‌گذاری نرخ ارز، تعامل بیشتر با صادرکنندگان برای آوردن ارز آنها به چرخه اقتصاد، جلوگیری از ایجاد کسری بودجه در سال آینده و بازسازی چهره بانک‌ها در بین مردم و مسئولان از موضوعات مطرح‌شده در این نشست بود.

بانک مرکزی