«اف.ای.تی.اف» راه مقابله با تحریم را تسهیل می کند
نماینده ایران در بانک جهانی گفت:اگر به اروپاییها فشار میآوریم که باید کانال مطمئنی ایجاد و از مناسبات مالی (در برابر تحریم) محافظت و این روابط را برقرار کنند، باید بدانیم روابط مانند بازی فوتبال دو طرف دارد که نیازمند اجرای مقررات بین المللی همچون اف.ای.تی.اف است.
«فرهاد نیلی» امروز(سه شنبه) در سی و نهمین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در پیامی که به صورت ویدئویی منتشر شد، افزود: با توجه به فضای شیرین به وجود آمده در میان مردم در تب فوتبال و جام جهانی، فضای بین المللی بانکی شبیه جام جهانی است.
وی ادامه داد: برای حضور در روابط بانکی بینالمللی، باید بانکهایی داشته باشیم که کارت قرمز نگرفتهاند؛ بانکهایی که 2 کارت زرد یا به طور احتیاطی یک کارت زرد هم نگرفته باشند زیرا بازی روابط بانکی بر خلاف بازی فوتبال، قرار نیست که بعد از 90 دقیقه تمام شود و بعد از شروع، پایانی برای آن متصور نیست.
** آشنا نبودن بانک های ایرانی با استانداردهای بین المللی
نیلی تصریح کرد: باید بتوانیم بازیکنانی به زمین بفرستیم که واجد شرایط و آماده این مسابقه باشند؛ اما بانکهای ما سالهاست هیچ حسابرس بینالمللی، حسابهای آن را بررسی و صورتهای مالی آن را امضا نکرده است؛ بانک ها صورتهای مالی خود را براساس استانداردهای مورد قبول جامعه بینالمللی تنظیم نکرده اند و با این استانداردها آشنایی ندارد.
وی ادامه داد: بانک های ما نمیتوانند نسبت کفایت سرمایه خود را اعلام کنند به این دلیل که این نسبت، اصلا قابل دفاع نیست؛ نمی توانند نسبت مطالبات معوق خود اعلام کنند زیرا سالهاست که از حد نصابهای بینالمللی فراتر رفته است.
نماینده ایران در بانک جهانی افزود: بانک های ما با مدیریت ریسک در اندازههای بینالمللی حتی در اندازههای منطقهای آشنایی ندارد و برخی از ریسکها را نمیتواند اندازهگیری کند؛ حتی در صورت اندازه گیری، ابزار لازم برای تخفیف و مدیریت این ریسکها را ندارد؛ در اندازه بینالمللی و منطقهای ظاهر نشده اند؛ صورتهای مالی خود را منتشر نکرده زیرا به طور کلی صورتهای مالی قابل انتشار ندارد نه به دلیل اینکه بانک های بدی هستند بلکه به دلیل اینکه تاکنون وارد چنین مسابقهای نشده اند.
به گفته نیلی، تاکنون قاعده بازی، محلی و داخلی بوده است؛ پیش از بازی، حین بازی و بعد از بازی صورت یکدیگر را میبوسند و تعارف دارند و چون بازی اصلا جدی نبوده، دعاوی و اختلافات و خطاهای این هم بازی با پادرمیانی داور و صحبت مربیها، قابل حل و فصل است.
نماینده ایران در بانک جهانی اظهارداشت: سالها پیش، زمانی که برای تیمهای مقابل کری میخواندیم، زمانی که نفت را بالای 110 دلار میفروختیم و وضع مالی ما بسیار خوب این بود، حریفان ما همه مقررات و بازیهای تمرینی خود را براساس استانداردهای فیفا تدوین و تمرین کرده اند؛ همان مقرراتی که باید در داخل زمین از آن پیروی کنیم؛ در آن زمان غافل بودیم که ما هم دست آخر در بازی بینالمللی باید با آن مقررات بازی کنیم نه مقررات داخلی خودمان.
این اقتصاددان تاکید کرد: حالا اگر بگوییم مقررات بازی بینالمللی منصفانه نیست کسی حرف ما را نمیپذیرد چون مقررات به قوانین فیفا تبدیل شده است؛ حالا فیفا یا افاِیتیاف (FATF) یا یک نهاد بینالمللی دیگر، تفاوتی نمیکند؛ مهم این است که نهاد بینالمللی آن مقررات مصوب را میپذیرد و مسئول نیست که ما در مورد منصفانه بودن یا نبودن این مقررات صحبت کنیم.
نیلی افزود: ما در زمین بازی هستیم و غیر از خودمان و تیم حریف و داور، هزاران تماشاگر، مسابقه را میبینند و آنها نیز مقررات بینالمللی را نافذ میدانند. صدها میلیون بیننده هم این بازی را به طور غیرمستقیم تماشا میکنند و آنها هم مقررات بینالمللی را قبول دارند.
به گفته وی، برابر این مقررات اگر بازیکنی کارت قرمز بگیرد، باید زمین بازی را ترک کند. اگر بازیکن ما در بازی گذشته کارت قرمز یا 2 کارت زرد گرفته باشد اصلا نمیتواند برای بازی وارد میدان شود؛ بنابراین شاید نخستین اولویت ما این است که ترکیب تیم را طوری بچینیم که به تعداد کافی بازیکن برای بازی داشته باشیم؛ یعنی باید ببینید چند بانک دارید که میتوانند در فضای بینالمللی با دیگر بانکها وارد روابط کارگزاری شوند.
** ضرورت راه اندازی پویش نیاز به بانک سالم با تراز بین المللی
نیلی تصریح کرد: هرچند امروز بسیار دیر است اما به طور قطع هنوز از فردا زودتر است؛ باید اتاق تهران، اتاق ایران و همه اتاقهای بازرگانی این پویش(کمپین) را زودتر از این شروع میکردند که ما به بانکهای سالم در مقیاس بینالمللی احتیاج داریم؛ نه فقط سالم در مقیاس داخلی. احتیاج به بانکهای قوی داریم؛ بانکهایی که مدیریت ریسک را بشناسند، بتوانند به زبان بینالمللی صحبت کنند و تراز قابل دفاع داشته باشند؛ در واقع به بانکداران بینالمللی نیاز داریم.
نماینده ایران در بانک جهانی گفت: اکنون این پویش باید فعالیت خود را شروع کند تا حداقل فضا اینگونه نباشد که بنگاههای ما فقط به دنبال تسهیلات ارزان قیمت، نرخ ارز ارزان و گرفتن وام و تسهیلات بدون اعتبارسنجی هستند؛ به طور قطع بنگاههای ما و اتاق بازرگانی که بنگاههای را نمایندگی میکند، دنبال این خواستهها نیستند.
وی اضافه کرد: باید بدانیم معرکهای که از دستکم 20 سال پیش شروع شده، قرار است تندتر و شدتاش بیشتر شود؛ خزانهداری آمریکا با همه قوا آن را دنبال میکند؛ ما برای مواجهه با این شرایط باید بانکهای قوی داشته باشیم؛ بانکهایی که حداقل تماشاگران بپذیرند که واجد شرایط و بدون کارت قرمز هستند و میتوانند وارد زمین بازی شوند.
نیلی تاکید کرد: اتاق بازرگانی باید در جایی و زمانی که نمایندگان مجلس و سیاسیون در تصمیمگیری تردید دارند، به عنوان مرجع تخصصی بنگاهداری و مرجع تخصصی فعالیتهای اقتصادی در کشور وارد شود و پشتیبان بانکداری سالم، بهروز، مدرن و قابل دفاع باشد. در غیر اینصورت احتمالا سیاستگذاران سیاسی و اقتصادی نتوانند تصمیم های درستی بگیرند و ممکن است یک مساله اقتصادی وجهالمصالحه مسایل سیاسی قرار گیرد.
وی ادامه داد: در نظر داشته باشیم، فردای تحریم، فردایی است که ادامه خواهد داشت؛ ما در حال وارد شدن به یک اکوسیستم کاملا جدیدی هستیم که در آن، نفس کشیدن، کار کردن و به خصوص کار مالی انجام دادن، احتیاج به تواناییهایی دارد که ما پیش از این نیاموختهایم.
نماینده ایران در بانک جهانی افزود: تنها توصیه من این است که در اکوسیستم جدید، به بازیکنان قوی نیاز داریم تا آنها را به زمین بفرستیم؛ بازیکنانی که باید به طور کامل آنها را آماده کنیم؛ شاید برای این بازی 11بازیکن آماده و واجد شرایط در اختیار نداشته باشیم اما شاید بتوانیم حداقل چند بازیکن آماده و خوب به زمین بفرستیم؛ در اینصورت میتوانیم انتظار داشته باشیم در بازی حرفی برای گفتن داشته باشیم؛ با داشتن چنین بانکهایی است که میتوانیم انتظار داشت روابط متقابل بانکی شکل بگیرد و قابل دوام باشد؛ امیدوارم که آینده روشنی پیش روی ما باشد.
منبع: وب سایت خبری ایرنا