ثبت سفارش ۲۸ میلیارد دلاری واردات کالا از آغاز کار سامانه نیما/ تصمیمی درباره نرخ ارز صادرات خُرد اتخاذ نشده است
معاون صادراتی وزیر صنعت با بیان اینکه این ثبت سفارش به معنای واردات قطعی نیست، افزود: این ثبت سفارشها اگر منجر به تخصیص ارز از سوی بانکها نشود، منجر به واردات نمیشود.
به گزارش خبرنگار بازرگانی خبرگزاری فارس، مجتبی خسروتاج امروز در سی و نهمین جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت: از زمان آغاز به کار سامانه نیما تا روز گذشته 28 میلیارد دلار ثبت سفارش واردات کالا انجام شده است.
معاون صادراتی وزیر صنعت با بیان اینکه این ثبت سفارش ها به معنای واردات قطعی نیست افزود: این ثبت سفارش ها اگر منجر به تخصیص ارز از سوی بانک ها نشود، منجر به واردات نمیشود.
وی افزود: طی دو ماه گذشته بر اساس آمار گمرک میزان واردات با مدت مشابه سال گذشته مشابه بوده است.
خسروتاج اظهار داشت: تا تاریخ 27 خرداد سال جاری 9.9 میلیارد دلار واردات انجام شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 5.6 درصد کاهش داشته است.
وی اظهار داشت: ثبت سفارش تا زمان تخصیص بانکی به معنای تقاضای بالقوه برای تخصیص ارز نیست.
* هنوز تصمیمی درباره نرخ ارز حاصل از صادرات خُرد اتخاذ نشده است
خسروتاج با اشاره به اینکه در بخشنامه ارزی اخیر دولت 80 درصد از صادرکنندگان ملزم به واریز ارز حاصل از صادرات خود به سامانه نیما شدهاند، گفت: اما این موضوع مطرح بود که برخی از شرکتهای دولتی ممکن است محصول را در بورس بفروشند، بنابراین در بخشنامه 13 خرداد حدود 664 قلم کالا مشخص شد که این اقلام شامل پتروشیمیها، فرآوردههای نفتی و مواد معدنی اعم از دولتی و خصوصی میشوند که باید ارز حاصل از صادرات خود را به سامانه نیما واریز کنند.
وی افزود: فرصت 6 ماهه برای بازگشت ارز حاصل از صادرات هم به این دلیل است، تا صادرکنندگان بتواند از ابزارهای مختلف از جمله فروش اقساطی در بازارهای جهانی استفاده کنند.
* 1.5 میلیارد یورو ارز حاصل از صادرات از سامانه نیما خریداری شد
رئیس سازمان توسعه تجارت اظهار داشت: براساس گزارش سامانه نیما تا تاریخ 22 خرداد نزدیک به 750 میلیون یورو، درهم خریداری شده و از این سامانه 424 میلیون یورو، یورو خریداری شده است و همچنین 250 میلیون یورو، دلار خریداری شده است و در مجموع از تاریخ 21 فروردین تا 22 خرداد 1.5 میلیارد یورو از سامانه نیما ارز حاصل از صادرات خریداری شده است.
وی در مورد 20 درصد ارز حاصل از صادرات صادرکنندگان خرد بیان داشت: در این مورد نکته حائز اهمیت، قیمت ارز است که اگر نرخ توافقی به بازار واگذار شود، چه اتفاقی برای نرخ ارز خواهد افتاد.
وی با بیان اینکه تاکنون در مورد نرخ توافقی ارز حاصل از صادرات خرد به واردکنندهها تصمیمی اتخاذ شده است، گفت: مباحثی مطرح است که آیا نرخ ارز حاصل از صادرات 20 درصد مثل ارز حاصل از صادرات 80 درصد با یک نرخ ثابت باشد، یا اینکه نرخ شناور برای آن تعیین شود.
خسروتاج اظهارداشت: همچنین معلوم نیست که واگذاری نرخ توافقی ارز به بازار (حاصل از صادرات خُرد) تا چه اندازه میتواند اطمینان دهد که نرخ ارز افزایش جدی نداشته باشد.
معاون صادراتی وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهارداشت: تا امروز هیچ تصمیم عملی برای نرخ ارز حاصل از صادرات صادرکنندگان خُرد که 20 درصد صادرات کشور را تشکیل میدهد، اتخاذ نشده و موضوع بحث در ستاد اقتصادی در حال پیگیری است و قرار است در مورد آن تصمیمگیری شود.
وی همچنین در مورد اولویتبندی ارز برای واردات بیان داشت: در مصوبه 22 فروردین 3 اولویتبندی در سیستم ثبتارش صورت گرفت.
خسروتاج اظهارداشت: براساس این اولویتبندی گروه اول که در اولویت تخصیص ارز قرار میگیرند، شامل کالاهای اساسی از جمله دارو، تجهیزات بیمارستانی و تا حدودی مواد اولیه تولید است.
وی افزود: گروه دوم شامل مواد واسطهای، مواد اولیه و ماشینآلات میشود و گروه سوم هم کالاهای ساخته شده و مصرفی است، بنابراین در کارگروه ماده 14 بانک مرکزی موظف شده تا زمانی که گروه یک و گروه دو در صف انتظار تخصیص ارز هستند، ارزی برای گروه سوم تخصیص نیابد.
وی در مورد صادرات در سال جاری اظهارداشت: براساس گزارش گمرک رشد صادرات در 2 ماه نخست امسال نسبت به سال گذشته 22 درصد شده و پیشبینی میشود صادرات در 3 ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته 21 درصد رشد داشته باشد.
معاون صادراتی وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: براساس برآوردها پیشبینی میشود 3 ماه نخست سال صادرات غیرنفتی به 11.5 میلیارد دلار برسد.
منبع: وب سایت خبری فارس