جزئیات برنامه تبدیل سکه های پیش فروشی به اوراق گواهی
معاون اقتصادی بانک مرکزی با اعلام برنامه صدور گواهی سکه های پیش فروش شده، گفت: انتشار اوراق بر بازار فعلی سکه بیتاثیر نیست و حتی اعلام خبر سیاست جدید بانک مرکزی پایان هفته گذشته پنج درصد قیمت سکه را در بازار کاهش داد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، بانک مرکزی از زمستان پارسال تا بهار امسال، در سه مرحله اقدام به پیش فروش سکه کرد؛ در نتیجه آن بالغ بر هفت میلیون و 600 هزار سکه پیش فروش شد که تاکنون 800 هزار قطعه به بازار عرضه شده است.
تیر ماه آینده موعد عرضه دومین مرحله از سکه های پیش فروش شده است و به تناوب و با فرارسیدن سررسید، این سکه ها به خریداران تحویل داده می شود.
آنگونه که بانک مرکزی انتظار دارد، با عرضه این میزان سکه طی دو سال آینده، عرضه و تقاضا در بازار متعادل خواهد بود و اگر دیگر شاخص ها و متغییرهای موثر بر بازار تثبیت شوند، حباب در بازار تخلیه می شود.
با این حال در بازه زمانی سررسیدن شدن سکه ها، چند ماه فاصله وجود دارد زیرا سکه ها در موعدهای یک ماهه، سه ماهه، 6 ماهه، 9 ماههف یک ساله، 18 ماهه و دو ساله پیش فروش شده اند؛ بنابراین بانک مرکزی قصد دارد با انتشار گواهی پیش فروش برای خریداران، امکان نقدپذیری آنها را در بورس فراهم کند تا به این ترتیب هم بخشی از تقاضای بازار کنترل و حباب تخلیه شود و هم کسانی که پیش از سررسید سکه خود نیاز به نقد کردن آن دارند، بتوانند در بازار سرمایه گواهی خود را بفروشند.
هرچند هنوز جزئیات صدور این گواهی ها و نحوه عرضه آنها به بورس اعلام نشده اما انتظار می رود که خرید و فروش آنها همچون اوراق اسناد خزانه اسلامی باشد.
در این پیوند «پیمان قربانی» معاون اقتصادی بانک مرکزی روز یکشنبه در نشستی خبری به تشریح این برنامه پرداخت و به خبرنگاران گفت: این کار با هدف نقدپذیری گواهی سکه های پیش فروش شده انجام شده و ضمن کمک به آرامش بازار سبب گسترش بازار سرمایه نیز می شود.
وی با بیان اینکه امروز کشور در شرایط حساسی قرار دارد و در یک جنگ اقتصادی مواجه است و از این رو انتظار می رود همه ملت حمایت لازم را از پول ملی و تولید ملی داشته باشند تا در این مبارزه پیروز شوند، اظهار داشت: یکی از محورهای جنگ اقتصادی این است که سرمایه ها به سمت طلا و ارز برود که بازی در این بازارها اثر منفی بر اقتصاد دارد.
عضو هیات عامل بانک مرکزی به هموطنان توصیه کرد خود را در بخش های مولد اقتصاد هدایت کنند تا ضمن دفاع از سرمایه خود، تولید و اشتغال رونق یابد.
معاون اقتصادی بانک مرکزی ادامه داد: هفته گذشته که خبر صدور گواهی پیش فروش سکه منتشر شد، اثر مثبتی بر بازار داشت و در روز پنجشنبه (24 خرداد) در حالی که قیمت طلا در بازارهای جهانی افزایش یافته بود، اما قیمت سکه پنج درصد افت کرد.
وی در عین حال با تاکید بر اینکه بانک مرکزی خود را متعهد به عرضه همه سکه های پیش فروش شده می داند، گفت: در جریان پیش فروش سکه 10.8 هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار جمع آوری شد که 6 درصد پایه پولی سال 95 و 5.1 درصد پایه پولی سال 96 را در بر می گرفت.
قربانی توضیح داد: با انتشار گواهی های پیش فروش سکه که هیچ هزینه ای برای خریداران سکه ندارد و البته به اختیار خود فرد است، سرمایه گذار پیش از سررسید، می تواند متناسب با زمان باقیمانده آن را در بورس عرضه کند و به سرمایه اش دست یابد.
به گفته عضو هیات عامل بانک مرکزی، نقدپذیر کردن گواهی سکه سبب می شود 7.6 میلیون سکه ای که فروخته شده، در عمل وارد بازار شود.
معاون اقتصادی بانک مرکزی با یادآوری خطر نگهداری سکه به شکل فیزیکی در خانه اظهار داشت: ما با درک ماهیت علاقه افراد به سرمایه گذاری در سکه، اوراقی را به نام فرد به خریدار می دهیم که هم حفظ آن راحت تر باشد و هم بتواند هر زمان که می خواهد آن را نقد کند.
وی تاکید کرد: زمان آغاز صدور گواهی های پیش فروش سکه و ساز و کار آن در آینده نزدیک اعلام می شود.
معاون اقتصادی بانک مرکزی در پاسخ به این پرسش ایرنا که این روش تا چه میزان به کاهش حباب قیمت ها در بازار و تعدیل آن کمک خواهد کرد، اظهار داشت: ما نمی توانیم پیش بینی دقیقی در این زمینه داشته باشیم زیرا مولفه های دیگری هم بر بازار موثرند؛ برای نمونه ممکن است در دوره ای قیمت جهانی طلا افت کند که سبب کاهش قیمت ها شود اما این امکان هم وجود دارد که با افزایش قیمت جهانی طلا و نرخ دلار، این سیاست اثر چندانی در کاهش قیمت سکه نداشته باشد.
** ارز 4200 تومانی به سکه داده نمی شود
معاون اقتصادی بانک مرکزی در پاسخ به اینکه چرا قیمت سکه با نرخ دلار 4200 تومانی دلار که دولت اعلام کرده، همخوانی ندارد، توضیح داد: سیاست جدید ارزی دولت که مبنای آن دلار 4200 تومانی اعلام شد، برای تامین کالاهای اساسی و ضروری از جمله مواد غذایی، دارو، مواد اولیه و نظایر آن بود و دولت تاکید کرده است که با این نرخ همه نیازهای اصلی و ضروری کشور را تامین می کند.
قربانی اظهار داشت: جنس سرمایه گذاری کسی که سکه می خرد، از نوع سفته بازی است و این نیازی نیست که بخواهیم با ذخایر ارزی آن را پاسخ داده و با دلار 4200 تومانی پوشش دهیم و این نیازی نیست که بتوان آن را با ذخایر ارزی و دلار 4200 تومانی پاسخ داده و ایجاد رانت کنیم.
وی در عین حال تاکید کرد: اینکه قیمت سکه در دوره ای بالا رفته، به این معنی نیست که سرمایه گذاری در این حوزه بدون ریسک است زیرا در سال های 90 و 91 نیز دیدید که بسیاری از کسانی که سکه پیش فروش خریداری کردند، به دلیل تغییرات بوجود آمده در نرخ ارز و شرایط اقتصادی کشور، دچار زیان شدند.
معاون اقتصادی بانک مرکزی اظهار داشت: در طرح صدور گواهی سکه، افراد به طور کامل آزاد هستند که گواهی پیش فروش خود را از بانک دریافت کرده و در صورت نیاز آن را در بازار سرمایه نقد کنند؛ هیچ اجباری در این کار نیست و فرد می تواند در سررسید خود سکه اش را از بانک ملی ایران دریافت کند.
**شاخص کل کارگاه های بزرگ صنعیت 5.5 درصد رشد کرد
معاون اقتصادی بانک مرکزی در ادامه با ارایه آماری از جزئیات نرخ رشد اقتصادی کشور در سال 96 اعلام کرد: پارسال رشد اقتصادی کشور در حالی به 3.7 درصد رسید که شاهد رشد در تمام بخش های اقتصادی از جمله نفت، صنعت و خدمات بودیم.
وی با بیان اینکه رشد نفت در فصول پاییز و زمستان کاهشی بوده است، گفت: بخش صنعت در سال گذشته 5.3 درصد رشد کرد که این شاخص برای فصل زمستان 5.4 درصد بود.
قربانی درباره شاخص کل کارگاه های بزرگ صنعتی که بیانگر خروج واحدهای تولیدی از رکود است، توضیح داد: این شاخص برای کل سال 96 به رشد 5.5 درصدی دست یافت و در فصل زمستان این شاخص نسبت به زمستان سال قبل از آن 5.7 درصد رشد داشت.
وی درباره شاخص سرمایه گذاری صنعتی نیز گفت: میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه ماشین آلات در سال گذشته 1.4 درصد رشد را شاهد بودیم ضمن آنکه در بخش سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت ساختمان رشد هشت درصدی در زمستان سال گذشته به ثبت رسید که نشان می دهد بازار مسکن نیز از رکود خارج شده است.
عضو هیات عامل بانک مرکزی با یادآوری اینکه پارسال نظام بانی 614 هزار میلیارد تومان تسهیلات به بخش های مختلف اقتصادی پرداخت شد، سهم سرمایه در گردش واحدهای تولیدی را از این رقم 61.7 درصد اعلام کرد.
منبع: وب سایت خبری ایرنا